Film om polarforskning

Polarforskning i unika bilder
Film om polarforskning

Under polaråret har polarforskare vid Stockholms Universitet filmat sin verksamhet och skildrat villkoren på en expedition.

» Se filmen om polarforskning

Projektet är ett samarbete mellan Svenska IPY-kommittén, Stockholms universitet och Ishotellet i Jukkasjärvi.

Livet som Polare

Livet som polare
Under andra hälften av februari uppmärksammas polartrakterna på Arlas mjölkpaket.
Tre olika paneler visas, varav en innehåller faktauppgifter om Arktis och Antarktis. Längst ner på paketen finns en kort introduktion till Polaråret och adressen till webbsidan för IPY.

Forskarintervju


Kristina startade nätverk för unga polarforskare
Professorer i all ära, men morgondagen tillhör doktoranderna och de unga forskarna. I nätverket APECS får de rutinerade hålla sig i bakgrunden, här vill man ge utrymme åt nya tankar och nya allianser inför nästa Polarår.
Läs mer...

PolförkjutningarPolförskjutningar’ sammanfattar det svenska Polaråret

Arktis och Antarktis är inte längre avlägsna utkanter i vår värld. De har hamnat mitt i världen och står nu i centrum för politikens uppmärksamhet. Polernas villkor förändras snabbt. Polförskjutningar berättar om Polaråret och vad det kan lämna efter sig. Här finns också tankar kring hur vi tillsammans kan ta hand om polerna på vår planet. Ladda ner skriften Polförskjutningar (PDF, 3,5mb)

Filmen vänder sig till dig som är 15-18 år. Uppspelning kräver Windows Media Player.
Klicka för att spela upp filmen

Gymnasieelever i Tarfala: Kom med på glaciärsafari!
Gymnasieeleverna på Hjalmars Lundbohmsskolan i Kiruna ägnar en del av sitt tredje studieår åt att undersöka glaciärer. Följ deras arbete på Storglaciären i Kebnekaise-fjällen tillsammans med forskare från Tarfala forskningsstation.